Claudicatio Begeleiding

John van den Berge en Manon de Langen zijn opgeleid om gespecialiseerde fysiotherapie te geven bij Claudicatio Intermittens: symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden.

Etalagebenen

In de volksmond is Claudicatio Intermittens beter bekend als ‘etalagebenen.’ Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd. Hierdoor voeren ze te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen, wat pijn veroorzaakt. Mensen met deze aandoening moeten dan ook wat vaker rusten tijdens het lopen. Ze pakken een rustmoment door in een etalage te kijken: vandaar de naam etalagebenen. Wilt u meer weten over etalagebenen? Bekijk dan dit filmpje.

Klachten

Pijn tijdens het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij etalagebenen. U kunt zich minder energiek voelen, emotioneler zijn en slechter slapen. Het geeft ook een beperkt gevoel in uw (dagelijkse) activiteiten. Vooral wat betreft werk, vakantie, huishoudelijke en sociale activiteiten. Andere klachten van een vernauwing kunnen zijn: koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, droge schilferende huid, verdikte teennagels, (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei of wondgenezing.

Behandeling

Tot voor kort was dotteren (eventueel in combinatie met stents) de eerst gekozen behandeling van de vaatchirurg. Nu verwijst de arts u eerst door voor een traject ‘Begeleide looptraining’ bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. John en Manon zijn zo’n fysiotherapeut. Zij zijn lid van Chronisch ZorgNet. Dit is een zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. 

Hoe de gespecialiseerde fysiotherapie er in uw geval uitziet, is afhankelijk van het stadium waarin u zich bevindt. Het zal voor een groot deel uit looptraining en looptechniek bestaan, met als doel uw loopafstand te vergroten. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.