COPD Begeleiding

COPD is een verzamelnaam voor diverse longaandoeningen. Veel mensen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of astma zijn naar onze praktijk verwezen. Door hun specialist, huisarts of longverpleegkundige, of via Revalidatiecentra zoals bv De Parkgraaf, Heideheuvel of Voorhoeve. Het doel van fysiotherapeutische behandeling bij COPD is onder andere het verbeteren van conditie. Maar ook het vergroten van de fysieke en mentale belastbaarheid.

Na een uitgebreide intake stellen we samen met de cliënt, en eventueel de longverpleegkundige en een diëtiste, een behandelplan op. Daarna start een intensieve training, gericht op het opbouwen van conditie. Voor, tijdens en na de training meten we onder andere het zuurstofgehalte in het bloed: de saturatie. Naast trainingen geven we ook geregeld advies met betrekking tot het omgaan met het ziektebeeld. Daarbij kan contact met lotgenoten een positieve inbreng hebben.

In samenwerking met de Werkgroep COPD van Fysiotherapie Rivierenland geven wij ook ademspiertraining in de praktijk met behulp van een PowerBreathe systeem. Doel hiervan is het verminderen van kortademigheid tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voor thuis kunt u een PowerMedic aanschaffen, waarvoor wij een persoonlijk programma opstellen.

Vergoeding van fysiotherapie bij COPD is bij iedereen anders en afhankelijk van de ernst van de aandoening. Uw huisarts of uw longarts stelt vast in welke categorie u valt. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in COPD en gaan graag met u aan de slag.