COPD e.a. longziekten

FysiovdBerge is gespecialiseerd in longproblematiek. Alle fysiotherapeuten hebben veel ervaring in het begeleiden van mensen met diverse longaandoeningen. Longcovid is daar één van. Afgelopen jaren hebben wij vele mensen begeleid die longcovid hebben ontwikkeld. Wij werken rondom deze patiëntengroep multidisciplinair.

Deze multidisciplinaire aanpak hanteren wij ook bij mensen die COPD hebben. COPD is een verzamelnaam voor diverse longaandoeningen. Veel mensen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of astma zijn naar onze praktijk verwezen. Door hun specialist, huisarts of longverpleegkundige, of via Revalidatiecentra zoals bv De Parkgraaf, Heideheuvel of Voorhoeve. Soms ook door collega fysiotherapeuten uit de regio die zelf niet deze expertise hebben. Fysiotherapeuten die cliënten met COPD behandelen moeten voldoen aan hoge kwalificatie eisen. De Fysiotherapeuten van FysiovdBerge zijn allen aangesloten bij Chronisch ZorgNet. Daarnaast zijn zij lid van longwerkgroepen zoals Fysio Rivierenland en Longnetwerk Utrecht. Hiermee is hoge kwaliteit gewaarborgd.

Behandelplan

Het doel van fysiotherapeutische behandeling bij COPD is onder andere het verbeteren van conditie. Maar ook het vergroten van de fysieke en mentale belastbaarheid. Na een uitgebreide intake stellen we samen met de cliënt, en eventueel de longverpleegkundige en een diëtiste, een behandelplan op. Daarna start een intensieve training, gericht op het opbouwen van conditie. Voor, tijdens en na de training meten we onder andere het zuurstofgehalte in het bloed: de saturatie.

Longzorg Culemborg

Wij hebben samen met de collega’s van Logopedie Culemborg, Ergotherapie Veerkrachtig en diëtiste Laura van Beurden een netwerk opgericht: Longzorg Culemborg. Onder deze noemer kunnen wij de therapie rondom longpatiënten op elkaar afstemmen, waardoor wij veel meer maatwerk kunnen bieden. Leest u meer over onze multidisciplinaire aanpak in deze folder Multidisciplinaire behandeling bij longklachten

Longpunt Culemborg

Naast trainingen geven we ook geregeld advies met betrekking tot het omgaan met het ziektebeeld. Daarbij kan contact met lotgenoten een positieve inbreng hebben. Daarom organiseren wij in 2024 in overleg met het Longfonds een drietal longpunt bijeenkomsten. De eerste was op 13 maart van 10.30 – 13.00 in buurtcentrum Bolderburen. Ruim veertig bezoekers hebben in een ongedwongen sfeer lotgenoten kunnen ontmoeten en veel informatie te gekregen van diverse zorgverleners. Mantelzorgers van lotgenoten waren uiteraard ook welkom.

Tijdens zo’n Longpunt bijeenkomst is er alle gelegenheid tot het stellen van vragen en om ideeën aan te dragen voor volgende Longpuntbijeenkomsten. Goede zorg maak je immers samen. Het Longpunt van 19 juni gaat over Medicatie. Meer informatie? Lees de folder: Longpunt 19 juni en meld u aan als deelnemer bij rivierenland@longpunt.longfonds.nl of bel FysiovdBerge 0345-510015. U kunt zich aanmelden voor de volgende bijeenkomst op 19 juni of op 2 oktober. Aanmelden kan bij de deelnemende praktijken of bij rivierenland@longpunt.longfonds.nl

Informatie over het Longpunt van 19 juni leest u in artikel in de Culemborgse Courant / Het  Kontakt: https://www.culemborgsecourant.nl/nieuws/nieuws/389045/vragen-over-longmedicatie-bezoek-het-longpunt-in-bolderburen

Lees het artikel in de Culemborgse Courant / Het Kontakt over de vorige Longpunt bijeenkomst van 13 maart: https://www.culemborgsecourant.nl/bijeenkomst/bijeenkomst/379086/longzorg-culemborg-blaast-longpunt-nieuw-leven-in

Ademspiertraining

In samenwerking met de Werkgroep COPD van Fysiotherapie Rivierenland geven wij ook ademspiertraining in de praktijk met behulp van een PowerBreathe systeem. Doel hiervan is het verminderen van kortademigheid tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voor thuis kunt u een PowerMedic aanschaffen, waarvoor wij een persoonlijk programma opstellen.

Vergoeding

Vergoeding van fysiotherapie bij COPD door uw zorgverzekeraar is bij iedereen anders en afhankelijk van de ernst van de aandoening. Uw huisarts of uw longarts stelt vast in welke categorie u valt. Onze fysiotherapeuten gaan graag met u aan de slag zodat u minder hinder ervaart van uw aandoening en weer lekker kunt bewegen.