COPD Begeleiding

COPD is een verzamelnaam voor diverse longaandoeningen. Veel mensen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of astma zijn door hun specialist, huisarts of longverpleegkundige of via Revalidatiecentra zoals bv De Parkgraaf, Heideheuvel of Voorhoeve naar onze praktijk verwezen. Het doel fysiotherapeutische behandeling bij COPD is o.a. het verbeteren van conditie en vergroten van fysieke en mentale belastbaarheid.

Na een uitgebreide intake wordt er samen met de cliënt en eventueel de longverpleegkundige en een diëtiste een behandelplan opgesteld. Daarna start een intensieve training gericht op het opbouwen van conditie. Voor, tijdens en na de training wordt o.a. het zuurstofgehalte in het bloed gemeten: de saturatie. Naast trainingen wordt ook geregeld advies gegeven met betrekking tot het omgaan met het ziektebeeld. Daarbij kan contact met lotgenoten een positieve inbreng hebben.

In samenwerking met de Werkgroep COPD van Fysiotherapie Rivierenland geven wij ook ademspiertraining in de praktijk met behulp van een PowerBreathe systeem. Doel hiervan is kortademigheid te verminderen tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voor thuis kunt u een PowerMedic aanschaffen waarvoor wij een persoonlijk programma opstellen.

Vergoeding van fysiotherapie bij COPD is bij iedereen anders en afhankelijk van de ernst van de aandoening. Uw huisarts of uw longarts stelt vast in welke categorie u valt. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in COPD en gaan graag met u aan de slag.