COPD e.a. longziekten

FysiovdBerge is gespecialiseerd in longproblematiek. Alle fysiotherapeuten hebben veel ervaring in het begeleiden van mensen met diverse longaandoeningen. Longcovid is daar één van. Afgelopen jaren hebben wij vele mensen begeleid die longcovid hebben ontwikkeld. Wij werken rondom deze patiëntengroep multidisciplinair.

Deze  multidisciplinaire aanpak hanteren wij ook bij mensen die COPD hebben. COPD is een verzamelnaam voor diverse longaandoeningen. Veel mensen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) of astma zijn naar onze praktijk verwezen. Door hun specialist, huisarts of longverpleegkundige, of via Revalidatiecentra zoals bv De Parkgraaf, Heideheuvel of Voorhoeve. Soms ook door collega fysiotherapeuten uit de regio die zelf niet deze expertise hebben.

Het doel van fysiotherapeutische behandeling bij COPD is onder andere het verbeteren van conditie. Maar ook het vergroten van de fysieke en mentale belastbaarheid. Na een uitgebreide intake stellen we samen met de cliënt, en eventueel de longverpleegkundige en een diëtiste, een behandelplan op. Daarna start een intensieve training, gericht op het opbouwen van conditie. Voor, tijdens en na de training meten we onder andere het zuurstofgehalte in het bloed: de saturatie. Naast trainingen geven we ook geregeld advies met betrekking tot het omgaan met het ziektebeeld. Daarbij kan contact met lotgenoten een positieve inbreng hebben.

In samenwerking met de Werkgroep COPD van Fysiotherapie Rivierenland geven wij ook ademspiertraining in de praktijk met behulp van een PowerBreathe systeem. Doel hiervan is het verminderen van kortademigheid tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voor thuis kunt u een PowerMedic aanschaffen, waarvoor wij een persoonlijk programma opstellen.

Vergoeding van fysiotherapie bij COPD is bij iedereen anders en afhankelijk van de ernst van de aandoening. Uw huisarts of uw longarts stelt vast in welke categorie u valt. Onze fysiotherapeuten gaan graag met u aan de slag zodat u minder hinder ervaart van uw aandoening en weer lekker kunt bewegen.